Darmgezondheid centraal in orthomoleculaire therapie

Darmtherapie en orthomoleculair therapie

Veel orthomoleculair therapeuten hebben goede kennis van de werking van darmen. Darmgezondheid is vaak een aandachtspunt in de orthomoleculaire behandeling. En dat is niet zonder reden.

Waarom is de darm nu zo’n belangrijk orgaan en richten veel orthomoleculair therapeuten hun behandeling hier op?

De darm staat centraal in het metabolisme (stofwisseling) van de mens en is daarmee noodzakelijk voor het behoud van een goed lijf, gezonde cellen en DNA en de aanmaak van energie.

Daarnaast speelt de darm een belangrijke rol bij een goede immuniteit. Een goede darmwerking en gezond microbioom helpen in de bestrijding van infecties.

Verder is een gezonde darm ook van belang voor de aanmaak van neurotransmitters, een goede balans in hormonen (schildklier, bijnieren, geslachtshormonen) en een optimale ontgifting.

Verstoringen in de darm daarentegen kunnen aan de basis liggen van ontstekingen, ontregelingen van het immuunsysteem en (onverklaarbare) ziektes en klachten. In de orthomoleculaire geneeskunde kunnen we dus bijna niet om de darmen heen.

Neem contact op voor meer informatie >

Het microbioom in de darmen

De darm bevat, net als andere lichaamsbarrières, een microbioom dat bestaat uit bacteriën, virussen en schimmels.

De micro-organismen in het microbioom hebben veel functies zoals het zorgen voor een goede spijsvertering en stoelgang, het moduleren van het immuunsysteem, het produceren van vitamines (zoals vitaminen B en K), het produceren van neurotransmitters, het voorkomen van allergieën en het beschermen tegen de overgroei van schadelijke bacteriën en schimmels.

Darm-brein as

De darm is geen geïsoleerd orgaan. Het microbioom in de darmen beïnvloedt niet alleen de spijsvertering maar ook het immuunsysteem en de hersenen.

Het microbioom in de darmen communiceert continu met allerlei delen van het lichaam. Zo is er recentelijk veel aandacht voor de invloed van het microbioom op het brein via darm-hersenas. Bij mentale klachten zoals depressie, angsten, HSP) en hersenaandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, MS en Alzheimer spelen de samenstelling en kwaliteit van het microbioom een rol.

Neem contact op voor meer informatie >

Samengevat is duidelijk geworden dat de werking van de darmen en het microbioom impact kunnen hebben op je fysieke en mentale gezondheid.

Ontlastingsonderzoek bij orthomoleculair therapeut

In mijn praktijk voor orthomoleculaire therapie en life coaching Boost your mood zet ik geregeld ontlastingsonderzoek in om goed te achterhalen wat er precies aan de hand is in de darmen.

Bij ontlastingsonderzoek wordt o.a. gekeken naar: de vertering, hoeveelheid goede en schadelijke bacteriën, de aanwezigheid van schimmels, gisten en virulente factoren, screening op ontstekingen, werking van de slijmvliesimmuniteit in de darmen, verdenking op voedingsovergevoeligheden- of allergieën en de mogelijke aanwezigheid van een leaky gut (lekkende darm).

Neem contact op voor meer informatie >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.