Hoe de quarterlife crisis oplossen?

Hoe je dertigers dilemma’s aanpakken?

richtingaanwijzerRaadpleeg altijd eerst je huisarts alvorens je zelf aan de slag gaat om je dip te boven te komen. Er kunnen andere redenen bestaan waardoor je je down of gespannen voelt.

De quarterlife crisis een belangrijk leermoment in je leven is waar je niet te gemakkelijk overheen moet willen stappen. Voor velen is de quarterlife crisis dan ook geen echte crisis maar een omslagmoment in het leven.

Er bestaat geen standaard recept voor het oplossen van een quarterlife crisis. Net zoals dat er geen kant-en-klare stappenplan bestaat om verlicht te worden of ‘spiritueel’ te zijn. Hoe je jouw quarterlife crisis aanpakt en wat jouw specifieke knelpunten zijn, is heel persoonlijk. De één mediteert en leest boeken, de ander bezoekt een coach of therapeut, weer een ander maakt een wereldreis en praat met vrienden.

Zit er dan helemaal geen rode draad in deze oplossingsstrategieën? Jawel, de gemene deler zit in het doen van zelfonderzoek: het stilstaan bij jezelf, tijd nemen voor reflectie en je bewust worden van wie je bent. Want naast alle ongemakken is de quarterlife crisis op een dieper niveau een gift die je aanzet om op zoek te gaan naar wie je werkelijk bent. Het is een uitgelezen kans om spiritueel te groeien en de essentie in jezelf weer te gaan ervaren.

Tips om dertigersdilemma’s te lijf te gaan

Hieronder vind je een beknopte weergave van succesvolle en veel gebruikte oplossingsstrategieën om een quarterlife crisis te overwinnen.

  • Herkenning en erkenning van de quarterlife crisis.De quarterlife crisis is een fase waar velen nou eenmaal doorheen ‘moeten’. Door erover te praten en te lezen, werk je al aan jezelf. Boekentips zijn: Spiritualiteit werkt in de dertigersdip (Evelyn Prinsen, 2009), Het Dertigersdilemma (Nienke Wijnants, 2008) of natuurlijk de bestseller waar het allemaal mee begon: Quarterlife Crisis (Alexandra Robbins & Abby Wilner, 2001).
  • Onderwerp jezelf aan rigoureus zelfonderzoek. Wat zijn je talenten, drijfveren, verlangens en toekomstwensen? Jezelf eens goed onder de loep nemen – reflecteren – kun je alleen doen maar ook met behulp van boeken of door een goed gesprek met een coach of therapeut.
  • Voed je passies. Je passies zijn een belangrijke richtingaanwijzer bij het maken van keuzes en vormen tevens een belangrijke energiebron.
  • Formuleer een richtinggevend doel. Focus je op de dingen die je wél wilt in plaats van de dingen die je niet meer wenst. Een helder doel zorgt ervoor dat de energie in de juiste richting gaat stromen.
  • Ontspannen en bewegen om het piekeren en de stress tegen te gaan.
  • Yoga, meditatie, je laten masseren, wandelen, tuinieren of hardlopen zijn allen uitstekende manieren om je voortdurende gedachtestroom te onderbreken, contact te maken met je lichaam en weer in het NU te zijn.
  • Bezoek eens een coach of therapeut. Een goede coach of therapeut, het liefst een specialist op dit vlak, kan je wellicht verder helpen. Zo bieden wij coaching en therapie speciaal afgestemd op de wensen van twintigers en dertigers.

Meer tips? Vraag het gratis e-book over de dertigersdip aan!

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.