Stress en ontsteking

Psychische stress en ontsteking in je lichaam

In mijn praktijk voor orthomoleculaire therapie en life coaching zie ik massa’s cliënten die ten gevolge van stress allerlei kwalen, klachten en ongemakken hebben gekregen. Eczeemklachten, prikkelbare darmen en migraine bijvoorbeeld kunnen verergeren of ontstaan ten gevolge van stress. Eén van de oorzaken is de toenemende ontstekingsactiviteit in het lichaam.

Wat doet stress nu eigenlijk met je lichaam?

Eén van de leuke dingen van mijn vak is dat ik me als orthomoleculair therapeut en life coach bezig houdt met zowel de fysieke kant als de mentale kant van klachten. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals hierna ook duidelijk wordt.

Bij acute stress (lees: gevaar) wordt niet alleen je stresssysteem geactiveerd maar staat eveneens je aangeboren immuunsysteem paraat om je lijf te beschermen. Het aangeboren immuunsysteem is je eerste verdedigingslinie (denk aan het microbioom) tegen schadelijke indringers.

Naast deze algemene afweer heb je ook een  specifiek, aangeleerd immuunsysteem dat kan herkennen, leren en communiceren. Activatie van dit deel van je immuunsysteem kost je lichaam zó veel energie dat het ten tijde van stress juist wordt onderdrukt.

Wat heb je nu aan een geactiveerd immuunsysteem als je achterna gezeten wordt door een roofdier? Hier is een goede reden voor: tijdens het vechten of vluchten kun je gewond of besmet raken en je lichaam wil zich hier zo goed mogelijk op voorbereiden. Als er gevaar dreigt staan de troepen van je immuunsysteem dus klaar om je lijf zo optimaal mogelijk te kunnen beschermen en eventuele infecties te kunnen bestrijden.

Hartstikke slim bedacht van Moeder Natuur. Er is alleen een klein probleempje. Want wat blijkt nu, je lijf maakt geen onderscheid tussen fysieke stress of schade (bijvoorbeeld een flinke hap uit je been) of psychologische stress.

Als jij bloedzenuwachtig bent voor een sollicitatiegesprek staat je immuunsysteem ook op scherp. Of je dit je helpt tijdens het solliciteren is maar zeer de vraag. Maar deze stokoude evolutionaire reactie is gedurende miljoenen gevormd en is zeer succesvol gebleken – onder omstandigheden zoals zich die 10.000 jaar geleden voordeden. Dat jij tegenwoordig wordt geconfronteerd met nieuwe, ‘onbekende’ gevaren, daar hebben je genen geen boodschap aan en die doen gewoon keurig waarvoor zij zijn ontworpen.

Wanneer de stress te lang aanhoudt raakt je immuunsysteem ontregeld en kan dit leiden tot een chronische, milde verhoogde ontstekingsactiviteit in je lichaam (low grade infammation). Hulp van een orthomoleculair therapeut en/of life coach kan dan zinvol zijn.

Mensen met eczeemklachten, prikkelbare darmen, stress, acne, de ziekte van Crohn et cetera raadplegen veelvuldig een orthomoleculair therapeut maar kunnen wellicht ook baat hebben bij een goede life coach om stress te leren reduceren.

Wil je meer weten over life coaching of orthomoleculaire therapie?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie met coach en therapeut Evelyn 06-81190606 >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.