Voeding als medicijn: orthomoleculaire therapie

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Nobelprijswinnaar Linus Pauling introduceerde in 1968 de term orthomoleculaire geneeskunde in het tijdschrift Science. De term ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent ‘juist’ of ‘gezond’ en ‘moleculair’ staat voor molecuul. Als orthomoleculair therapeut kan ik je uitleggen welke stoffen je lichaam nodig heeft om bijvoorbeeld melatonine (je inslaaphormoon) aan te maken. Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Een orthomoleculair therapeut werkt in de eerste plaats met gezonde voeding en voeding wordt als medicijn ingezet. Daarnaast worden er in een aantal gevallen supplementen gebruikt. Hierbij kun je denken aan:

  • Vitaminen
  • Mineralen en sporenelementen
  • Vetzuren
  • Aminozuren (eiwitten)
  • Fytonutriënten (kruiden)
  • Bioactive stoffen zoals bioflavonoïden

Stress en voeding

Wat optimale voeding is, is voor iedereen verschillend. Stress en spanningen trekken een zware wissel op je vitaminen en mineralen huishouding. Vitamine C, magnesium, B-vitamines en andere stoffen worden in grote hoeveelheden verbruikt tijdens een periode van stress. Maar ook verkeerde voeding, milieuvervuiling of zware lichamelijke inspanning zijn vormen van stress en belasten het lichaam waardoor er gemakkelijk tekorten ontstaan.

Orthomoleculaire therapie helpt je de biochemische disbalans als gevolg van stress te herstellen. Je belastbaarheid en veerkracht worden vergroot.

Voor wie is orthomoleculaire therapie?

Vaak wordt voedingstherapie of orthomoleculaire geneeskunde ingezet bij ‘fysieke’ klachten en aandoeningen zoals darmklachten, prikkelbare darm syndroom (PDS), eczeem, voedingsintoleranties, hypoglykemie (lage bloedsuiker), prediabetes of een zwakke weerstand. Maar er is meer.

Voeding voor het brein

Ook bij ‘mentale’ klachten zoals depressie, onrust, angsten, stress, prikkelbaarheid en burn-outklachten is voeding als therapie heel goed te gebruiken. Feitelijk bestaat er helemaal geen verschil tussen lichaam en geest. Je hersenen zijn net zo goed als alle andere organen in je lichaam afhankelijk van de juiste hoeveelheden voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren.

Lees meer over orthomoleculaire therapie volgens de klinische Psycho Neuro Immunologie.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.