Alexander (27) – Arts in opleiding

Alexander (27)

Functie: in opleiding voor huisarts

Vorige functie: arts-assistent cardiologie.

Klachten: vermoeidheid, depressief, black-outs, concentratieproblemen.

Duur klachten: twee jaar.

Oplossing: psychotherapie, groepstherapie, zingen, sporten.

“Ik heb altijd alles heb gedaan om aan alle verwachtingen van anderen te voldoen. Ik had hoge cijfers, was cum laude afgestudeerd, moest een wetenschappelijk artikel schrijven, moest geneeskunde doen – en daar binnen ook weer het gaafste specialisme: cardiologie.

Tijdens mijn studie geneeskunde hoor je dan: ‘huisarts is suf, je moet specialist worden’. Er wordt enorm veel moreel over hoe het hoort opgelegd. Ik heb mezelf zo leren aanpassen door te voldoen aan verwachtingen van anderen dat ik daardoor mijn eigen identiteit tekort heb gedaan.

Ik had vroeger ook veel hobby’s met muziek en toneel. Die heb ik tijdens mijn studie allemaal opzij geschoven. Ik heb nu weer jazzpianoles en zangles en ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik dat niet eerder heb gedaan.

Ook mijn beroepskeuze, cardiologie dat verdient ontzettend veel maar ik wilde dokter worden om dichtbij de mensen te staan. Maar als cardioloog doe je meer een soort fabriekshandelingen. Nu ga ik dus de huisartsen opleiding doen en straks verdien ik een vierde van een cardioloog. Maar ik wil dat, ongeacht wat anderen zeggen.

Een deel had er ook mee te maken dat ik overwerkt was. Daarbij moest ik heel veel brieven dicteren als bewijs van opname, daar was ik uren mee bezig. Ik had nauwelijks meer tijd voor de patiëntenvisite, dat deed ik in een half uurtje hier en daar. Dat ging ontzettend knagen aan mijn gevoel van eigenwaarde. Dat voelde zo nutteloos.

Het belangrijkste was dat ik niet mezelf ben geweest en een rol heb aangenomen. Ik was gewoon een toneelstuk aan het opvoeren. Je bent dan een product geworden van hoe je denkt dat anderen willen dat je bent. Je gaat dus aan allerlei dingen voldoen behalve aan iets wat echt van jezelf is. Ik heb mezelf tekort gedaan om die status te halen. Ik ga me nooit meer zo aanpassen. Ik voel het echt als een soort lafheid of zelfverloochening als ik nu toch cardiologie zou gaan doen omdat het zo goed verdiend.”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.