Bij acute stress – bijvoorbeeld omdat je (bijna) een aanrijding hebt veroorzaakt of op het punt staat een presentatie te geven – produceren de bijnieren een aantal hormonen waaronder noradrenaline, adrenaline en cortisol.
Hormonen zijn belangrijke regelaars in het lichaam en kunnen processen ‘aan’ en ‘uit’ zetten.
De stresshormonen noradrenaline en adrenaline werken razend snel: de ademhaling, bloeddruk en hartslag gaan omhoog, de zintuigen verscherpen en er gaat veel brandstof richting hart, hersenen, spieren en longen. Het lichaam is binnen de kortste keren klaar gestoomd om te kunnen vechten of vluchten. Deze super alerte toestand houd je niet lang vol en is een zware aanslag op het lichaam.
Tegelijkertijd produceren de bijnieren het hormoon cortisol. Cortisol heeft een mildere werking en stelt het lichaam in staat om langere tijd om te gaan met spanningen. Cortisol heeft bovendien een ontstekingsremmend effect en zorgt ervoor dat een stressreactie tijdig wordt uitgezet.
Mensen met een laag cortisolgehaltes, zoals in geval van langdurige stress en burn-out, zijn gevoeliger voor spanningen en dus ook minder goed in staat een stressrespons te beëindigen. Lees meer…