10 feb EMDR bij niet-traumatische klachten
Wat is EMDR therapie?
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie is ontdekt door de
psychologe Shapiro en wordt oorspronkelijk toegepast bij cliënten die een hevige traumatische ervaring hebben gehad (PTSS).
EMDR was tot voorkort vooral het terrein van (trauma) psychologen. Maar EMDR therapie is veel breder inzetbaar.
EMDR therapie bij Boost your mood
In mijn praktijk Boost your mood werk ik als life coach en orthomoleculair therapeut. Sinds drie jaar heb ik EMDR therapie aan mijn behandelingen toegevoegd. De reden hiervoor is dat emoties soms hardnekkig in de weg blijven staan in een hersteltraject. Ook als daar eigenlijk geen reden meer voor is, iemand al een positieve mindset heeft en een gezonde levensstijl nastreeft.
Er zijn dus gevallen waarbij ‘het gevoel’ het als het ware overneemt – de emoties zitten opgeslagen in het lijf – en bij de minste of geringste trigger mensen zich belemmert voelen in hun doen en laten.
De cliënten die ik behandel met EMDR therapie in mijn praktijk Boost your mood hebben geen hevige of complexe trauma. Wanneer pas ik EMDR therapie toe?
Als life coach pas ik EMDR therapie toe bij bijvoorbeeld langdurig liefdesverdriet, obsessief gedrag, irreële angsten, hypochondrie, eetstoornissen, tinnitus, overmatige boosheid, jaloezie, misofonie, trichotillomanie en talloze andere ongezonde, belemmerende reacties, gedragingen of klachten die voortkomen uit een sterke emotionele respons.
Wat doet EMDR therapie?
EMDR therapie helpt belemmerende emoties te neutraliseren, vooral wanneer het rationele denken (neocortex) niet meer in staat is het emotionele deel in het brein (amygdala) tot rust te brengen.
Cliënten geven het duidelijk aan: ook al relativeren ze negatieve gedachten en bekijken ze het leven positief, het vervelende gevoel gaat gewoon niet weg.
De toepasbaarheid van EMDR therapie gaat veel verder dan traumaverwerking alleen. EMDR therapie is dus breed inzetbaar.
Voordelen EMDR therapie
Het meest gehoorde voordeel van EMDR therapie in mijn praktijk is dat cliënten niet eindeloos over hun problemen of klachten hoeven te praten. Sterker nog, als een cliënt niet alles wil delen in het consult dan hoeft dat de effectiviteit van de behandeling niet in de weg te zitten.
Neem contact op voor meer informatie >
Hoe gaat EMDR therapie in zijn werk?
Tijdens een sessie zal een therapeut of coach je vragen een situatie voor de geest te halen waar je een sterke negatieve emotionele lading bij hebt. De behandelaar zal vragen naar beelden, gevoelens en gedachten die hier bij horen.
Na enkele protocollaire stappen worden er worden er vervolgens afleidende stimuli toegevoegd in de vorm piepjes op de oren via een koptelefoon en/of oogbewegingen. Soms wordt er een buzzer aan toegevoegd die afwisselend een trilling geeft in je linker- en rechterhand. Allemaal bedoeld om het brein ‘af te leiden’ van de vervelende emotie.
Na elk setje check ik bij de cliënt in om te horen wat er eventueel is veranderd. Ook wordt er regelmatig om een rapportcijfer voor de hevigheid van de vervelende emotie gevraagd.
Na een aantal setjes, als de emotie is afgebouwd, is er een korte break waarna we afsluiten met een positief beeld, een fijne herinnering, een krachtige metafoor of meditatief moment.
Ben je geïnteresseerd in EMDR therapie bij niet-traumatische gebeurtenissen? Neem dan contact op!
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.