Schildklier klachten

De Schildklier

De schildklier, een klein orgaan ter hoogte van het strottenhoofd, kan een grote invloed uitoefenen op je humeur en gedrag. Wanneer dit kleine maar zeer belangrijke orgaan ontregeld is, kun je je extreem moe, kribbig, rusteloos, nerveus en zelfs depressief voelen.

Er bestaat een sterke samenhang tussen een gebrekkig werkende schildklier en psychische klachten. Dit is een link die veel mensen niet leggen en daardoor onnodig lang op zoek zijn naar oplossingen voor hun mentale ongemakken.

De schildklier

Er zijn in Nederland veel mensen met een schildklieraandoening zoals hypo- of hyperthyreoïde, goed- of kwaadaardige schildklierknobbels of een auto-immuunziekte aan de schildklier. Oorzaken hiervoor kunnen zijn een tekort aan jodium, infecties, stress, cystes of erfelijke factoren.

Wat doet de schildklier precies? De schildklier heeft als taak om het hormoon thyroxine te produceren. Het schildklierhormoon thyroxine is van invloed op allerlei stofwisselingsprocessen in het lichaam zoals de verbranding van eiwitten, vetten en suikers.

Bovendien zijn schildklierhormonen cruciaal voor de groei van hersenen van baby’s en de ontwikkeling van kinderen. Als de schildklier niet goed functioneert, gebruikt het lichaam de energie langzamer of sneller dan zou moeten en dat geeft aanleiding voor allerlei lichamelijke en psychische klachten.

Klachten schildklierstoornis

Hieronder vind je de symptomen behorende bij een te snel werkende en een te langzaam werkende schildklier

Symptomen hypothyreoïde

  • gebrek aan energie
  • depressief
  • gevoelig voor kou
  • hese, krakerige stem
  • spierzwakte
  • gevoel van uitputting
  • slecht geheugen
  • traag denken
  • obstipatie
  • lage lichaamstemperatuur
  • dikke, hangende oogleden
  • infecties

Lichaam en geest een boost geven met behulp van therapie? Neem contact op!

Symptomen hyperthyreoïde

  • rusteloosheid
  • nervositeit
  • prikkelbaarheid
  • gewichtsverlies
  • warmte intolerantie, zweten
  • te snelle stoelgang
  • huidproblemen
  • vermoeidheid en spierzwakte
  • snelle hartslag

Het is je wellicht opgevallen dat de kenmerken nogal algemeen van aard zijn en dat de symptomen gerelateerd kunnen worden aan veel ziektebeelden. Dit komt omdat de schildklier je gehele metabolisme beïnvloedt.

Het hormoon thyroxine is als het ware het gaspedaal van de stofwisseling: het kan de verbranding van koolhydraten, eiwitten en vetten versnellen of vertragen evenals het de bloeddruk en hartslag kan verhogen dan wel verlagen.

Middels bloedonderzoek checken huisartsen veelvuldig hoe het is gesteld met de werking van de schildklier. Als je al een tijdje niet zo lekker in je vel zit en een aantal van de bovenstaande symptomen herkent, dan is het slim om even de huisarts te bezoeken en na te gaan of er sprake is van een schildklierstoornis.

Langdurige stress kan leiden tot een vertraagde schildklier

Het niet goed functioneren van je schildklier heeft een grote impact heeft op je psychische gesteldheid. Waardoor raakt de schildklier van slag?

Bij aanhoudende fysieke of psychische stress gebruikt het lichaam veel tyrosine voor de aanmaak van stresshormonen.

Tyrosine is ook de bouwstof waar het schildklierhormoon thyroxine van wordt gemaakt.

Contact

Door structurele overbelasting – omdat je bijvoorbeeld overmatig sport, voortdurend ruzie hebt met je bovenburen of je relatie op knappen staat – pleeg je roofbouw op je lichaam en verbruik je extra veel tyrosine (en andere vitaminen en mineralen) voor de aanmaak van stresshormonen. Dit kan erin resulteren dat je schildklier begint te protesteren en de productie van thyroxine in de knel komt.

Stress remt de schildklier

Stress heeft bovendien een remmend effect op het functioneren van de schildklier. Wanneer het stresssysteem actief is, staat de productie van schildklierhormonen op een laag pitje.

Dit heeft ook een positieve kant: als gevolg van een vertraagde stofwisseling spaart het lichaam veel energie uit.

Aan de hand van het voorgaande zie je dat langdurige stress de werking van je schildklier behoorlijk onderuit kan halen met als resultaat dat jij je nog lamlendiger voelt.

Wetenschappelijke studies bevestigen dit beeld en tonen aan dat er bij depressieve mensen vaker schildklierstoornissen worden vastgesteld dan bij gezonde proefpersonen. Meestal gaat het dan om een te langzaam werkende schildklier.

Krijgt je schildklier wel te eten?

Naast stress is er nog een reden waardoor de schildklier in de problemen kan komen en zijn taken niet goed kan uitvoeren: een onvolwaardig voedingspatroon.

De schildklier gebruikt veel stoffen voor de vorming van  het schildklierhormoon thyroxine. Hoe komt de schildklier nu aan deze nutriënten? Wat moet je daar voor eten?

Zeevoedsel

Eten uit de zee voorziet voor een belangrijk deel in de ‘voedingsbehoefte’ van de schildklier. Met zeevoedsel bedoel ik schaaldieren en schelpdieren zoals garnalen, krabben, mosselen of oesters en vis. Deze voedingsmiddelen bevatten veel tyrosine, het aminozuur waar het schildklierhormoon thyroxine uit gevormd wordt.

Een holistische benadering van mentale klachten? Neem contact op!

Hoeveel keer per week eet jij vis of ander zeevoedsel? Hopelijk doe je het iets beter dan de gemiddelde Nederlander die slechts één keer per drie weken vis eet (en dit aantal is inclusief vissticks!). In een jaar consumeren Nederlanders gemiddeld zo’n 3,6 kilogram vis per persoon. Niet echt cijfers om vrolijk van te worden, zeker als je daar tegen afzet dat de meeste Hollanders meer dan 30 kilo suiker per jaar consumeren!

Bovendien is een goed functionerende schildklier afhankelijk van diverse cofactoren (vitaminen, mineralen en andere hulpstoffen) waaronder jodium en selenium.

Voedingsadvies bij schildklierproblemen

Wil je weten wat je het beste kunt eten om stress te lijf te gaan en je schildklier goed te kunnen voeden? Neem dan contact met mij op.

Naast therapeut en coach ben ik goed onderlegd op het gebied van voeding en suppletie. Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde kan ik je gericht voedingsadviezen geven die de schildklier ondersteunen.

Lichaam en geest behandelen bij psychische klachten

Door een gecombineerde aanpak van lichaam (voeding, suppletie, beweging) en geest (coaching, ontspanning, psychologische interventies, een positieve mindset), boeken cliënten vaak sneller resultaat.