Er zijn wetenschappers die een depressie helemaal niet meer classificeren als een psychische ziekte maar bestempelen als een stofwisselingsstoornis die wordt gekenmerkt door insulineresistentie en een relatief energietekort in het brein.
Zo gaat diabetes, waarbij sprake is van ernstige problemen met de insulinehuishouding, opvallend vaak gepaard met een depressie.
Al ben je maar een klein beetje insulineresistent, dan heeft dit tot gevolg dat je minder energie tot je beschikking hebt. Minder energie om iets te ondernemen, problemen op te lossen, werk goed te doen, positieve gedachten te produceren, goede keuzes te maken, te bewegen, te herstellen na ziekte en ga zo maar door.
En dat is nou precies waar je niet op zit te wachten in een hectische complexe maatschappij waar ongelofelijk veel zaken je aandacht vragen en energie kosten. Vroeg of laat ontstaat er een energieconflict in je lijf.
Gezonde voeding, bewegen en kortdurend vasten helpen je om deze wansituatie te herstellen.
Nu moet je niet denken dat bovenstaand alleen van toepassing is op mensen met obesitas. Ook als slanke den kun je fikse problemen hebben met je bloedsuikerregulatie. Naast overgewicht zijn er meerdere factoren die bijdragen aan insulineresistentie.
Zoals je kunt lezen in mijn boek Boost Your Mood, pleit ik voor een holistische aanpak van mentale klachten. In mijn praktijk combineer ik coaching en andere psychosociale interventies met optimale voeding voor het brein, suppletie en beweging.
Door het verbeteren van de energiehuishouding voelen cliënten zich mentaal ook ‘fitter’. En dit werkt positief door op de rest van de (psychologische) behandeling.