Insulineresistentie

Human brain and Active receptorEen goede balans in de bloedsuikerspiegel staat aan de basis van gezondheid, terwijl een gestoorde bloedsuikerregulatie er juist de poten onder vandaan zaagt en je fysiek en mentaal aan het wankelen brengt.

Insuline is een stof die ervoor zorgt dat het suiker dat in je bloed zit na het eten van een maaltijd, in de cellen kan worden getransporteerd.

Insulineresistentie is een normale beschermingsreactie van het lichaam en ontstaat als de insulinespiegels frequent te hoog zijn. Vaak is dit het gevolg van het eten van veel snelle koolhydraten maar het lichaam produceert ook insuline als reactie op stress.

Wanneer het lichaam constant wordt blootgesteld aan verhoogde niveaus van insuline (hyperinsulinemie) worden de cellen geleidelijk aan doof voor de werking van dit hormoon. Deze wansituatie, die insulineresistentie wordt genoemd, draagt in grote mate bij aan een laag energiepeil, lusteloosheid en depressieve buien.

Waarom heeft dit zulke desastreuze gevolgen voor je psychische conditie?

Insulineresistentie en het brein

Het stofje insuline, dat vooral naamsbekendheid heeft vanwege de bloedsuikerregulerende werking, beïnvloedt ook het functioneren van het brein. Vroeger dachten onderzoekers dat de hersenen onafhankelijk van insuline konden functioneren. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat insuline de bloed-hersenbarrière passeert en in het brein belangrijke taken vervult.

Als ‘neuropeptide’ zorgt insuline onder andere voor de vorming en groei van nieuwe hersencellen en heeft het effect op hersenfuncties die betrokken zijn bij eetgedrag, geheugen, leervermogen, focus, beloning en motivatie.

Het hormoon insuline zorgt er niet alleen voor dat de ‘celdeuren’ opengaan en het lichaam van brandstof wordt voorzien, het is ook een onmisbaar stofje om de grijze massa in je bovenkamer goed te doen functioneren.

Als je lichaam – door het te vaak en teveel eten van ongezonde, snelle koolhydraten – ongevoeliger wordt voor het effect van insuline kan dit ook aanleiding geven tot een ontregelde insulinehuishouding in het brein. En hier word je, op zijn zachts gezegd, niet blij van.

Lees verder over energietekort in het brein…

Meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met erkend therapeut Evelyn >