Aarden

Sport outdoor. Beautiful girl on the streetBij leven in het nu denken we vaak aan iets geestelijks, aan een of andere verheven of zelfs ‘zweverige’ toestand. Maar leven in het nu betekent ook dat je met beide benen op de grond staat, stevig in contact met de aarde.

Spirituele ontwikkeling werkt twee kanten op: aan de ene kant is er een opwaartse beweging richting de hemel: het verbinden met de transcendente, geestelijke wereld. Tegelijkertijd is er een neerwaartse beweging richting Moeder Aarde: het gegrond zijn in de stoffelijke, materiële wereld. Een boom is in dit verband een prachtig spiritueel symbool. Een boom staat stevig geworteld in de diepte van de aarde terwijl zijn toppen uitreiken naar de hemel.

Geaard zijn wil zeggen dat je de verbinding voelt met de aarde, met je lijf, met het nu. Dit is je basis, je fundament van waaruit je verdere stappen onderneemt.

De voortdurende stroom aan gedachten

Voor veel mensen is gegrond zijn nog niet zo gemakkelijk. Dit blijkt alleen al uit het feit dat veel mensen last hebben van spanningsklachten. De voortdurende stroom van zorgelijke gedachten – maar ook een overdaad aan visuele prikkels als gevolg van het werken achter een computer, lezen of televisie kijken – leidt ertoe dat je mentaal overbelast raakt. ‘Zat er maar een UIT-knop op mijn hoofd.’ Deze uitspraak is van Rene (30) en vertolkt de wens van veel mensen in een dertigersdip om zich wat minder excessief bezig te houden met het ‘denken over hun eigen denken’.

Neem contact op!

Aarden helpt je om meer in je lijf te komen, overmatige spanningen af te vloeien en je energetisch op te laden. Lichaam en geest komen hierdoor weer in balans. Door te aarden kun je spanningsklachten beter aanpakken.

Geaard kunnen zijn in je lichaam en in de fysieke wereld waarin je leeft, is altijd je vertrekpunt voor verdere ontwikkeling. Pas wanneer je goed geaard bent, is er een evenwichtige basis van rust en kracht die je in staat om stelt met tegenslag om te gaan en grote hoogtes te bereiken.

Tips om te aarden

Zelf heb ik inmiddels een aantal manieren ontdekt die me ondersteunen om meer te gronden en in het nu aanwezig te zijn. Het doen van yoga- en meditatieoefeningen, hardlopen, zwemmen of gewoon lekker buiten zijn, helpen me om te aarden. Maar ook mijn zwangerschap, de bevalling en het opvoeden van mijn zoon zijn zeer lichamelijke, aardse aangelegenheden die mij hebben geholpen steviger in mijn lijf en het huidige moment te wortelen.

Over het algemeen helpen alle fysieke activiteiten om meer te aarden. Hierbij kun je denken aan wandelen, sporten, dansen of het doen van lichamelijke oefeningen. Daarnaast helpt het om letterlijk contact te maken met de aarde, door bijvoorbeeld met blote voeten op de aarde te lopen of de grond aan te raken. Wandelen in de natuur of tuinieren zijn tevens uitstekende manieren om te aarden.

Verder is het zinvol om regelmatig aandacht te schenken aan je onderlijf, met name aan je voeten. Maar ook voldoende slaap, gezonde voeding en een goed bioritme helpen je om te gronden. Tot slot is iedere vorm van fysiek contact, zoals masseren of knuffelen, een weg om te aarden.

Wil je hierover verder praten met een life coach?

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met coach & therapeut Evelyn >