Ontlastingsonderzoek

Ontlastingsonderzoek: de Basisscreening Darm

Als orthomoleculair therapeut zet ik regelmatig ontlastingsonderzoek in. Ontlastingsonderzoek maakt de oorzaak van klachten inzichtelijk en geeft de orthomoleculaire therapie meer richting.

Bij psychische klachten, maag-darmklachten of vermoeidheid geeft ontlastingsonderzoek aan of dit bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een verstoort microbioom, een verzwakt afweersysteem, ontstekingen of voedselallergieën.

Wanneer Basisscreening Darm – ontlastingsonderzoek?

Ontlastingsonderzoek in de orthomoleculaire praktijk kan zinvol zijn bij de volgende klachten en/of indicaties:

  • Verzwakte afweer
  • Vermoeidheid
  • Darmklachten
  • Prikkelbare darmsyndroom (IBS)
  • Verdenking op voedingsallergieën en/of intoleranties
  • ADHD
  • Autisme
  • Huidproblemen
  • Psychische klachten
  • Hoofdpijn
  • Infecties
  • Veelvuldig antibiotica gebruik
  • Verdenking op Candida
  • Vaginale schimmelinfecties etc.

Op basis van de resultaten van het ontlastingsonderzoek wordt bepaald welke orthomoleculaire therapie toegepast kan worden en of eventuele vervolgonder­zoeken nodig zijn.

Met behulp van ontlastingsonderzoek geeft een orthomoleculair therapeut richting aan de behandeling.

Maak een afspraak of neem contact op voor meer informatie!

Ontlastingsonderzoek – Basisscreening Darm

Het ontlastingsonderzoek “de Basisscreening Darm” is een overzicht van belangrijke basiswaarden die meetbaar zijn in de ontlasting. De basisscreening darm (ontlastingsonderzoek) bestaat uit de volgende onderdelen:

pH-waarde

De zuurgraad van de ontlasting dient binnen een bepaalde bandbreedte te liggen.

Consistentie en kleur

De structuur en kleur van de ontlasting geeft informatie over de kwaliteit van de ontlasting. Afwijkende waardes geven bijvoorbeeld aanwijzingen over verteringsproblemen of verdenking op aanwezigheid van parasieten in de darm.

Spijsvertering

De spijsverteringsresten die in de ontlasting worden gevonden (zetmeel, spiervezels en vetzuren) geven inzicht in de effectiviteit van de vertering.

Residente flora

Dit zijn de goede bacteriën. Van vijf belangrijke soorten bacteriën wordt de hoeveelheid bacteriën per gram ontlasting gemeten.

Transiëte flora

De ‘slechte’ darmbacteriën. Als er in de darm overlast is van een of meerdere slechte bacteriën dan wordt door middel van het onderzoek aangegeven hoeveel slechte bacteriën er per gram ontlasting aanwezig zijn.

Mycologische cultuur/mycologie

Eventuele aanwezigheid van gisten (denk aan Candida) en schimmels wordt bepaald.

Dysbiose

Dit getal geeft de mate van disbalans in het microbioom aan.

Virulente factoren

Dit zijn stoffen die afgescheiden worden door een deel van de aanwezige bacteriën. Deze kunnen ziekmakende eigenschappen hebben, met name door de afvalstoffen die worden gevormd. Hier kunnen de lever en darmwand van te lijden hebben.

Ontstekingen

Er worden in het ontlastingsonderzoek “de Basisscreening Darm” een viertal ontstekingsmarkers gemeten:

  • Hemoglobine
  • Transferrine
  • Calprotectine
  • Lactoferrine

Secretorisch IgA en Beta-defensin 2

Deze stoffen maken onderdeel uit van de afweerreactie. Door afvalstoffen, parasieten, bacteriën, virussen, slechte voeding, schimmels kan het slijmvlies in de darm beschadigd raken. De hoeveelheid Secretorisch IgA en Beta-defensin 2 geeft informatie over de afweerreactie in de darmen en indirect ook over de belastende factoren in de darm.

Alfa-1-antitrypsine en Zonuline

Dit zegt iets over de aanwezigheid van ontstekingen in de darm. Zijnb deze waarde verhoogd dan ontstaat meestal een hyper permeabele darm (leaky gut).

EPX

Dit is een eiwit dat vooral aanwezig is bij voedingsafhankelijke ontstekingen. Het is dus een indicator voor voedingsallergieën en/of voedingsovergevoeligheid. Bij een verhoogde waarde moet hier verder bloedonderzoek naar gedaan worden.

Hoe werkt het?

Je krijgt een ingevuld labformulier, het afname monster en instructies voor afname mee naar huis. Je kunt het moment van afname zelf bepalen en stuurt vervolgens de enveloppe op. Dit kan alleen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag voor 17.00.

Na ongeveer twee weken ontvangt je orthomoleculair therapeut de resultaten en maken we een afspraak voor het bespreken hiervan en het verder aanscherpen van het behandelplan.

De Basis Screening Darm kan aanleiding geven tot het doen van vervolgonderzoek, zoals het opsporen van voedingsintoleranties.

Kosten

Kosten: € 271,- (exclusief de kosten van het consult).