Keuzes maken betekent dat je jezelf gaat uitdrukken in de wereld. Door ergens voor te kiezen, geef je aan wat jij waardevol of nastrevenswaardig vindt.
Met het nemen van een belangrijke beslissing, zoals de keuze voor een baan of partner, zeg je eigenlijk: dit vind ik belangrijk, dit past bij mij, hier wil ik mijn tijd en energie in stoppen. Kiezen, of het nu gaat om de alledaagse keuzes in het consumptieproces (zoals het al dan niet kopen van biologische voedingsmiddelen) of verdergaande beslissingen (zoals de keuze voor een partner of baan), is dus altijd een uitdrukking van je wie je bent. Anders gezegd: kiezen heeft een expressieve waarde.
Dertigers bevinden zich bij uitstek in een levensfase waarin veel belangrijke levensbepalende beslissingen worden genomen. Wil je wel of geen kinderen? Zo ja, met wie en wanneer dan? Welke loopbaankoers wil je voor jezelf uitzetten? Waar wil je je settelen? Deze keuzes hebben verregaande consequenties voor je leven en zijn dus medebepalend voor je uiteindelijke bestemming. Door al die verstrekkende beslissingen word je gestimuleerd om na te denken over jezelf. Deze keuzes raken je diepste zijn.
Goed keuzes kunnen maken, vereist dat je weet wie je bent, waar je voor staat en waar je naartoe wilt. Keuzes maken is immers richting bepalen en je kunt alleen een koers uitzetten als je een doel voor ogen hebt. Een doel dat voortvloeit uit jezelf – uit jouw wensen, dromen, idealen en verlangens. Besluiteloosheid en keuzestress verwijzen dus in de eerste plaats naar onduidelijkheid en verwarring binnenin jezelf. Je twijfelt niet aan de keuzes, je twijfelt aan jezelf.