De schildklier en psychische klachten

De schildklier, stress en depressie

Male anatomy of human organs in x-ray viewDe schildklier, een klein orgaan ter hoogte van het strottenhoofd, kan een grote invloed uitoefenen op je humeur en gedrag. Wanneer dit kleine maar zeer belangrijke orgaan ontregeld is, kun je je extreem moe, kribbig, rusteloos, nerveus en zelfs depressief voelen.

Er bestaat een sterke samenhang tussen een gebrekkig werkende schildklier en psychische klachten. Dit is een link die veel mensen niet leggen en daardoor onnodig lang op zoek zijn naar oplossingen voor hun mentale ongemakken.

De schildklier

Er zijn in Nederland veel mensen met een schildklieraandoening zoals hypo- of hyperthyreoïde, goed- of kwaadaardige schildklierknobbels of een auto-immuunziekte aan de schildklier. Oorzaken hiervoor kunnen zijn een tekort aan jodium, infecties, stress, cystes of erfelijke factoren.

Wat doet de schildklier precies? De schildklier heeft als taak om het hormoon thyroxine te produceren. Het schildklierhormoon thyroxine is van invloed op allerlei stofwisselingsprocessen in het lichaam zoals de verbranding van eiwitten, vetten en suikers.

Bovendien zijn schildklierhormonen cruciaal voor de groei van hersenen van baby’s en de ontwikkeling van kinderen. Als de schildklier niet goed functioneert, gebruikt het lichaam de energie langzamer of sneller dan zou moeten en dat geeft aanleiding voor allerlei lichamelijke en psychische klachten.

Lees hier verder over de klachten en symptomen behorende bij een te snel werkende en een te langzaam werkende schildklier…

Neem vrijblijvend contact op met erkend therapeut Evelyn

Be Sociable, Share!