01 mei PMS en het immuunsysteem
Wat is het premenstrueel syndroom (PMS)?
Het premenstrueel syndroom (PMS) kenmerkt zich door uiteenlopende ongemakken in de tweede helft van de menstruatiecyclus zoals heftige emoties, een opgeblazen gevoel, onrust, depressie, angst, eetbuien, extreme trek in zoetigheid en geïrriteerd of agressief gedrag.
Zelfs de liefste vrouwen kunnen zich in deze fase van de maand ontpoppen tot heuse draken.
Waarom zijn vrouwen juist de week voor hun menstruatie extra prikkelbaar, barsten ze bij het minste of geringste in tranen uit of worden ze des duivels om niks?
Om dit te begrijpen, moet ik kort iets vertellen over een onderzoek naar de infectieziekte HIV.
Wetenschappers ontdekten dat er in een normale menstruatiecyclus van een vrouw een zogenaamde window of vulnerability zit, een kwetsbare periode van zeven tot tien dagen na de ovulatie waarin de bewaking van het immuunsysteem wat verslapt is.
In deze fase wordt het immuunsysteem onderdrukt door sekshormonen om optimale condities te scheppen voor de eventuele voortplanting. Onder andere de natural killer cel activiteit is verlaagd waardoor je een verhoogde kans hebt op het oplopen van infecties.
Uit het onderzoek kwam onomstotelijk naar voren dat vrouwen juist dan vatbaar zijn voor het oplopen van de seksueel overdraagbare aandoening HIV.
Het is uiteraard geen toeval dat deze kwetsbare periode samenvalt met de PMS-fase: de dagen in de maand waarop vrouwen zichzelf niet aantrekkelijk vinden, minder zin in seks hebben, prikkelbaar en soms ronduit agressief zijn.
Deze stemmingen zijn hartstikke handig en functioneel als je je bedenkt dat seks in deze fase van de maand grotere risico’s met zich meebrengt, zeker als je al een verzwakt immuunsysteem hebt.
Het immuunsysteem beïnvloedt je stemming
In geval van het premenstrueel syndroom (PMS) je dus heel duidelijk de rol van het immuunsysteem op de psyche en het gedrag.
Een goed functionerend immuunsysteem draagt in veel gevallen bij aan een positievere stemming, ook als je last van PMS hebt.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.