01 mei Postnatale depressie
Postpartum depressie
Zwangere vrouwen en jonge moeders blijken gevoelig te zijn voor stemmingsklachten.
Zo worden er bij vrouwen in het laatste trimester van de zwangerschap een verhoogd aantal ontstekingsstofjes in het bloed gemeten dat aanleiding kan geven tot huilbuien of slaapproblemen.
Als de baby eenmaal geboren is, komen daar nog eens een aantal belastende factoren bovenop zoals een gestoorde nachtrust, psychologische stress en verwondingen en pijn als gevolg van de bevalling.
Het immuunsysteem en postpartum depressie
Bij gezonde vrouwen krijgt het immuunsysteem na de geboorte van het kind een boost en kunnen deze stressoren goed worden opgevangen. Het geven van borstvoeding heeft een beschermende werking en bevordert een goede mentale conditie van jonge moeders. Zo worden kersverse moeders door het geven van borstvoeding kalmer en stressbestendiger.
Opvallend is dat vrouwen met een postnatale depressie hun baby’s vaker de fles geven en het gunstige effect van de borstvoeding missen en dat bovendien hun immuunsysteem niet zo effectief blijkt te werken. Deze vrouwen hebben meer kans op het oplopen van infecties als gevolg van een uitgeput lichaam en eventuele complicaties tijdens de bevalling.
Depressieve klachten kunnen dan een noodzakelijk beschermingsmechanisme zijn om te voorkomen dat jonge moeders nog verder uitgeput raken, ziek worden en mogelijk helemaal niet meer voor hun kindje kunnen zorgen.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.