Coach technieken gericht op veranderen, accepteren of neutraliseren

Verschillende invalshoeken in coaching

Als coach gebruik ik verschillende technieken en invalshoeken om met cliënten te werken. Ik denk dat het als coach belangrijk is dat je kunt schakelen tussen coachstijlen en je aanpast aan datgene wat een cliënt werkelijk nodig heeft. Als iemand bijvoorbeeld last heeft van faalangst dan zijn er een aantal strategieën die je als coach kunt inzetten.

Je kunt je richten op het veranderen, accepteren of neutraliseren van faalangst.

Coaching gericht op het veranderen van negatieve denkwijzen, gevoelens en gedrag

Als een cliënt last heeft van faalangst zou ik tijdens het coachen in eerste instantie cognitief aan de slag gaan. Hiermee bedoel ik dat ik zou kijken naar ineffectieve denkwijzen en irrationele gedachten die faalangst in de hand kunnen werken.

Tijdens de coaching ga ik het gesprek met de cliënt aan: we analyseren de situatie, sporen onrealistische overtuigingen op en zoeken naar meer relativerende en steunende denkwijzen. Coaching met RET of coaching met behulp van The Work zijn voorbeelden van technieken die van toepassing zijn.

In het bovengenoemde richt de coaching zich op het daadwerkelijk veranderen van irrationele denkpatronen. Deze aanpak in coaching is heel proactief en dat vinden cliënten vaak prettig.

Maar soms is iets veranderen niet de beste aanpak en is acceptatie van de situatie veel beter.

Coaching gericht op acceptatie

Als life coach valt het me op dat sommige cliënten een beetje kriebelig worden van het woord acceptatie. Zij associëren acceptatie met niks doen en de boel de boel laten. Uiteraard wordt dit er niet mee bedoeld – elke strategie tijdens de coaching is erop gericht om je doelen te bereiken.

We blijven nog even bij het voorbeeld faalangst. Moet je daadwerkelijk barsten van het zelfvertrouwen om een presentatie te kunnen geven? Is het erg dat je rood wordt of een keer stottert tijdens een meting?

Met andere woorden: moet je volledig van je angsten en ongemakken af zijn om werkelijk gelukkig te worden? Of zijn andere coachdoelen veel wezenlijke zoals het opbouwen van een hogere frustratietolerantie en zelfacceptatie.

Soms is het in een coachingstraject dus zinnig om helemaal niets te willen ‘veranderen’ of ‘aanpakken’ maar juist te richten op (zelf)acceptatie. Mindfulness coaching kan in zo’n geval uitkomst bieden.

Het gedachtegoed van Eckhart Tolle (De Kracht van het NU) gebruik ik als coach ook regelmatig. Hij beschrijft in wezen waar mindfulness coaching over gaat. Het accepteren van wat ‘is’ voorkomt veel lijden, zoals de Boeddhisten natuurlijk al eeuwen beweren.

Het vergeven van jezelf of van een ander is ook een vorm van acceptatie.

Coaching gericht op het neutraliseren van negatieve gevoelens

En toch zijn er situaties waarin negatieve gevoelens blijven hangen, ondanks het toepassen van mindfulness of RET. De gevoelens – de negatieve emoties – zijn in dit geval sterker dan de positieve gedachtes. In zo’n situatie is het belangrijk dat de coach een aanpak kiest waarbij negatieve emoties geneutraliseerd worden.

Veel coaches die zich richten op het neutraliseren van negatieve emoties, zoals faalangst, maken gebruik van technieken uit Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) of Emotional Freedom Techniques (EFT). Bij EFT coaching worden meridianen ‘beklopt’ waardoor de hevigheid van vervelende emoties afneemt. Een NLP coach werkt bijvoorbeeld met oogbewegingen, ankers, metaforen of visualisaties waardoor negatieve gevoelens worden opgeruimd.

Uiteraard heeft iedere coach zo z’n voorkeuren voor een bepaalde aanpak. Echter, het flexibel in kunnen zetten van verschillende coach technieken en stijlen en is een belangrijke bekwaamheid van een goede coach.

Maak een afspraak of neem contact op voor meer informatie!

NLP COACH life coach HSP COACH burnout coaching LOOPBAAN COACH coaching op competenties RET COACH mindfulness coaching HEALTH COACH online coaching PERSONAL COACH

Kennismaken?

Als je wilt weten of ik iets met jouw hulpvraag kan en of er een ‘klik’ is tussen ons dan is het mogelijk om kort (telefonisch) kennis met elkaar te maken. Hierna kun je de beslissing nemen om door te gaan en een afspraak te maken voor een intakegesprek.

Ik hoop je snel te ontmoeten in de praktijk!

Neem vrijblijvend contact op! >

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.