Burn-out en bijnieruitputting

Vermoeidheid en verlaagd cortisol: uitgeputte bijnieren

Wanneer stress chronisch wordt – bijvoorbeeld omdat je voor de tweede keer in een reorganisatieprocedure bent beland – moet het lichaam veel cortisol aanmaken. Op den duur wordt het lichaam ongevoeliger voor de werking van cortisol met als gevolg dat de bijnieren nog meer cortisol moeten produceren.

Bijnieruitputting

De bijnieren draaien overuren en raken op een gegeven moment overwerkt en uitgeput (dit wordt ‘bijnieruitputting’ genoemd). Het lichaam is volledig uitgeblust (burn-out) en kan niet meer adequaat reageren op (milde) stress.

Zoals je wellicht al hebt geconcludeerd, is het snel stijgen en dalen van stresshormonen essentieel voor een goede gezondheid. Des te soepeler en fijngevoeliger je stresssysteem werkt, des te sneller zit je na een spannende periode weer lekker in je vel.

Niet iedereen is even stressbestendig. Er zijn mensen die bij het boeken van een vakantie al van slag raken, terwijl anderen een veel hogere stressdrempel hebben en zich gemakkelijker kunnen aanpassen. Hoe kan dit? Stressvolle omstandigheden vroeg in het leven hebben hier een grote invloed op.

Early life stress: als je als kind stress hebt gehad

Het programma dat je lichaam vertelt hoe het moet omgaan met noodsituaties is bij iedereen praktisch hetzelfde. De dans van hormonen, het functioneren van het stresssysteem is duizenden jaren oud en zit diep in je DNA opgeslagen.

Toch is dit maar de helft van het verhaal. Want hoe actief het stresssysteem is – hoe snel en in welke mate je lichaam alarm slaat in geval van nood – verschilt per individu. Het stresssysteem kan op volle toeren draaien, dan wel wat gedimd zijn.

Met name in de baarmoeder en tijdens de eerste levensjaren wordt het stresssysteem ‘afgesteld’. Dit kun je zien als de laatste poging van Moeder Natuur om een mens zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst.[i] 

Ernstige stress van de moeder tijdens de zwangerschap, te vroeg geboren worden, een te laag geboortegewicht, voedingstekorten of de afwezigheid van een van de ouders kunnen ertoe leiden dat je als volwassene gevoeliger bent voor spanningen, depressie, angsten en stressgerelateerde aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom, eczeem of alopecia areata.

Langdurige stress haalt je (psychische) gezondheid onderuit

Om te verduidelijken welke impact stress kan hebben op je geestelijke gesteldheid vertel ik iets over de werking van enkele belangrijke neurotransmitters in het brein.

Neurotransmitters zijn net als hormonen de boodschappers van het lichaam. De hersenen bevatten miljarden zenuwcellen die via neurotransmitters met elkaar communiceren. Middels neurotransmitters worden elektrische prikkels doorgegeven van de ene zenuwcel naar de andere.

Waar hormonen tamelijk langzaam werken, gaat de werking van neurotransmitters razendsnel. Neurotransmitters zijn chemische boodschappers en hun functioneren is cruciaal voor een goede communicatie in de hersenen.

Voorbeelden van belangrijke neurotransmitters die betrokken zijn bij je humeur, motivatie, slaap, concentratie en algeheel gevoel van welbevinden zijn dopamine, serotonine, melatonine, adrenaline, acetylcholine en histamine.

De werking van deze neurotransmitters behoorlijk gestoord kan raken als gevolg van langdurige stress, met psychische klachten tot gevolg.

Serotonine en dopamine: brein boosters!

Serotonine en dopamine zijn twee neurotransmitters die een grote invloed hebben op je psychische gezondheid.

Serotonine

Serotonine is een stof die bijdraagt aan een prettig humeur, ontspannen gevoel en positieve stemming.

Stress kan zorgen voor een daling van de feel good neurotransmitter serotonine in het brein. Angsten, depressie, slaapproblemen, prikkelbaarheid en gevoelens van rusteloosheid liggen op de loer.

Dopamine

Dopamine is een echte ‘go’ stof. Het maakt je actief, optimistisch, besluitvaardig en energiek. Zowel serotonine als dopamine kunnen beide negatief beïnvloedt worden als stress te lang aanhoudt.

Hoe dit precies werkt, kun je lezen in mijn boek Boost Your Mood, ontdek het geheim van een oergezonde levensstijl.

Geef je brein een boost!

Bij de behandeling van stress, depressie, angsten, slaapproblemen en andere psychische klachten kan het heel zinvol zijn om, naast psychologische interventies, het brein ook een extra boost te geven met behulp van voeding en supplementen die serotonine en dopamine op een natuurlijke wijze verhogen.

Wat maakt mijn aanpak bijzonder?

Ik neem je mee op een boeiende zoektocht naar de dieperliggende oorzaken van je mentale ongemakken. Ik ga een stap verder dan de meeste gangbare – en vaak achterhaalde – verklaringen voor psychische klachten.

De heersende gedachte is dat stemmingsklachten vooral ‘tussen je oren zitten’ en opgelost worden door te praten met een psychotherapeut.

Echter, zoals zoals je ook kunt lezen in mijn boek Boost Your Mood, ontdek het geheim van een oergezonde levensstijl, niet alle psychische klachten zijn te wijten aan een moeizame relatie met je ouders of traumatische ervaringen in het leven.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op

Er zijn steeds meer bewijzen dat er andere redenen kunnen zijn waardoor mensen niet lekker in hun vel zitten. Stress, chronische milde ontstekingsprocessen in het lichaam, problemen met de bloedsuikerregulatie, voedingstekorten, schildklierstoornissen en onrust in de darmen zijn enkele voorbeelden van aanleidingen voor mentale klachten.

Ik help je niet alleen de vinger op de zere plek te leggen en de oorsprong van stress- en stemmingsklachten te ontrafelen, ik geef je bovendien krachtige tools om je humeur en energieniveau te optimaliseren.

Dit zijn geen ‘hapsnap’ adviezen: ik bied een goeddoordachte totaalaanpak die je stemming een flinke boost geeft.

Coaching, psychologische interventies, optimale voeding, het intelligent gebruik van voedingssupplementen, life style interventies, beweging, stress release, herstel bioritme en fytotherapie kunnen helpen je diepgaand te herstellen.