Burn-out en bijnieruitputting

Bijnieruitputting en burn-out

Invest in your health - slate blackboard sign against weathered red painted barn wood with a dumbbell, apple and tape measureWanneer stress chronisch wordt – bijvoorbeeld omdat je voor de tweede keer in een reorganisatieprocedure bent beland – moet het lichaam veel cortisol aanmaken. Op den duur wordt het lichaam ongevoeliger voor de werking van cortisol met als gevolg dat de bijnieren nog meer cortisol moeten produceren.

Bijnieruitputting

De bijnieren draaien overuren en raken op een gegeven moment overwerkt en uitgeput (dit wordt ‘bijnieruitputting’ genoemd). Het lichaam is volledig uitgeblust (burn-out) en kan niet meer adequaat reageren op (milde) stress.

Zoals je wellicht al hebt geconcludeerd, is het snel stijgen en dalen van stresshormonen essentieel voor een goede gezondheid. Des te soepeler en fijngevoeliger je stresssysteem werkt, des te sneller zit je na een spannende periode weer lekker in je vel.

Niet iedereen is even stressbestendig. Er zijn mensen die bij het boeken van een vakantie al van slag raken, terwijl anderen een veel hogere stressdrempel hebben en zich gemakkelijker kunnen aanpassen. Hoe kan dit? Stressvolle omstandigheden vroeg in het leven hebben hier een grote invloed op. Lees meer…

Pak stress en burn-out aan met een expert en erkend therapeut

Of lees hier verder over de aanpak van burn-out.