Winterblues? Drie tips tegen een depressie!

Winterblues en winterdepressie

Veel mensen krijgen last van sombere stemmingen in de winter. Naar schatting lijdt in Nederland 3 procent van de mensen aan een winterdepressie. Ongeveer 60 procent van de Nederlanders heeft last van de winterblues, een mildere vorm van de winterdepressie.

Kenmerken winterblues

Hoe kun je een winterblues herkennen?

  • Je voelt je somber, lusteloos en moe
  • Je bent prikkelbaar en soms ook angstig
  • Je kunt je moeilijker concentreren
  • Je hebt behoefte aan veel eten
  • Er kan sprake zijn van gewichtstoename
  • Je hebt veel zin in zoetigheden
  • Je hebt de neiging je meer terug te trekken

Oorzaken winterdepressie en winterblues

De oorzaak van de winterdepressie en winterblues wordt vooralsnog toegeschreven aan de vermindering van de hoeveelheid licht in de herfst, winter en vroege voorjaar. Hierdoor ontstaat een ontregeling van het dag-nachtritme, dat met name van invloed is op de slaap en op de stemming.

Winterblues aanpakken: drie tips

Mochten je klachten langer dan twee weken aanhouden en/of je dagelijks functioneren verstoren dan is het verstandig je huisarts te informeren.

Hieronder vind je drie tips die een gunstig effect kunnen hebben op (het voorkomen van) een winterblues:

Lichttherapie

Een behandeling van winterdepressie kan via zogenoemde volspectrum daglichtlampen. Dit zijn lampen waarvan het licht alle kleuren van de regenboog bevat. Raadpleeg hiervoor altijd een expert en ga niet zelf experimenteren – er kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan.

Boek een zonvakantie!

Wie wil er in de maand januari niet even naar een warm oord? Een vakantie naar de zon in de wintermaanden doet natuurlijk wonderen. Zonlicht, frisse lucht, ontspanning… Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Vitamine D kan in dit geval uitkomst bieden.

Vitamine D

Vitamine D fungeert als een vakantie-boost uit een potje. Vitamine D heeft heel veel functies in het lichaam. Vitamine D is zeer belangrijk voor ons immuunsysteem maar ook voor de stressbeheersing.

Onderzoeken naar depressie tonen aan dat hoe lager de vitamine D spiegel is, hoe ernstiger de depressieve klachten[1]. Voldoende zonlicht is dus een effectief wapen tegen depressie.

Vitamine D maakt ons lichaam vooral zelf aan door zonlicht op de huid. Tegelijkertijd krijg je kleine hoeveelheden vitamine D binnen via de voeding die je eet. Vitamine D zit in vis, ei en boter.

In mijn praktijk zet ik vitamine D als aanvulling op andere therapieën regelmatig in bij stress, neerslachtigheid en een winterblues. Uiteraard pas nadat wij zorgvuldig de oorzaak van je depressieve stemmingen hebben onderzocht. Er kunnen natuurlijk andere aanleidingen zijn waardoor je down bent.

Je bent van harte welkom in mijn praktijk voor een uitgebreide uitleg van de werking van vitamine D en een goed advies m.b.t. dosering e.d.

Kennismaken?

Als je wilt weten of ik iets met jouw hulpvraag kan en of er een ‘klik’ is tussen ons dan is het mogelijk om kort kennis met elkaar te maken (half uur). Hierna kun je de beslissing nemen om door te gaan en een afspraak te maken voor een intakegesprek.

Ik hoop je snel te ontmoeten in de praktijk!

Neem vrijblijvend contact op! >

 

[1] W.J. Hoogendijk et al., Depression is associated with decreased 25-hydroxyvitamin D and increased parathyroid hormone levels in older adults’, journal of Internal Medicine, 2008 december :264 (6):599-609.
A. Nanri, et al., ‘Association between serom 25-hydroxyvitamin D and depressive symptoms in Japan: analysis bij survey season’, Europe Journal of Clinical Nutrition, 2009 december: 63(12):1444-7.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.