ADHD

Tegenwoordig krijgt een kind al snel het label ADHD. Toch is het vaak maar de vraag of iemand echt ADHD heeft. Er kan sprake zijn van tekorten in de voeding, verkeerde voeding of overprikkeling waardoor de hersenenstofwisseling minder goed verloopt. In dit geval is er geen sprake van een echte aandoening maar een normale, fysiologische reactie op ziekmakende omstandigheden.

Bij Boost Your Mood pakken we klachten bij de kern aan. Een uitgebalanceerd voedingsadvies is onmisbaar in de behandeling van ADHD.

Neem contact op voor meer informatie

Wat is ADHD?

ADHD betekent dat iemand ofwel snel afgeleid is en/of hyperactief gedrag vertoont. De volledige Engelse naam voor ADHD is Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Het treft vijf maal zoveel jongens als meisjes. Kenmerken van ADHD zijn hyperactiviteit en impulsiviteit en/of problemen met aandacht.

Er bestaan 3 typen ADHD:

  1. ADHD-I (ADD-type):  centrale kenmerk is aandachtstekort.
  2. ADHD-H: het hyperactieve en impulsieve type.
  3. ADHD-C, het gecombineerde type. Zowel problemen van het onoplettende als het hyperactieve type zijn aanwezig. Dit type ADHD komt het meeste voor.

Biologische achtergrond ADHD

Neurotransmitters zijn chemische boodschappers die zorgen voor communicatie tussen hersengebieden. De neurotransmitters dopamine en noradrenaline blijken in verminderde hoeveelheid voor te komen in het voorste gedeelte van de hersenen bij mensen met ADHD.

De voorste hersenkwabben zijn betrokken bij veel functies die bij ADHD verstoord zijn: het langdurig behouden van aandacht, het onderdrukken van impulsen en het sturen en plannen van gedrag (bron: Hersenstichting).

Oorzaken/risicofactoren ADHD

Hersenen en voeding

Hersenen hebben, net als alle andere organen in je lichaam, voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. De neurotransmitter dopamine bijvoorbeeld is afhankelijk van bouwstoffen (eiwitten) maar ook van micro-nutriënten (vitaminen, mineralen).

Tekorten in de voeding kunnen leiden tot een energietekort in de hersenen. Het vele bewegen en druk gedrag is een oplossing om meer energie in de frontale cortex te krijgen.

Darmen en hersenen

Darmen en hersenen hebben een bijzondere relatie. Darmen en hersenen communiceren rechtstreeks met elkaar via het zogenaamde ‘entric nervous system’.  Darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. Problemen in de darmen kunnen verstoringen en onrust in de hersenen veroorzaken.

Regelmatig zie je bij kinderen met ADHD ook problematiek op het niveau van de darmen zoals eczeem, allergieën of buikklachten.

Overprikkeling

Overprikkeling van het centrale zenuwstelsel kan gemakkelijk ontstaan in onze overvolle, drukke samenleving. Inslapen gaat dan vaak moeilijker en lichaam en geest herstellen te weinig. Bepaalde E-nummers zijn tevens funest en zorgen ervoor dat je geest moeilijk tot rust kan komen.

Individuele gevoeligheid

Persoonlijkheid en erfelijke factoren kunnen eveneens een rol spelen. Omgevingsfactoren blijken geen grote invloed te hebben op het ontstaan van ADHD (bron: Trimbos instituut).

Behandeling ADHD – Voeding en ADHD

In de meeste gevallen is een integrale behandeling bij ADHD gewenst. Dat wil zeggen vanuit verschillende invalshoeken kijken en werken met een cliënt met ADHD.

Bij Boost Your Mood begint de behandeling van ADHD altijd met een uitgebreid intakeconsult waarin we op zoek gaan naar de oorzaak van klachten. Op basis hiervan wordt het behandelplan opgesteld.

Het behandelplan kan het volgende omvatten:

  • Orthomoleculaire therapie
    • Uitgebreid voedingsadvies om de hersenstofwisseling zo goed mogelijk te ondersteunen.
    • Tekorten in voeding aanvullen.
    • Suppletie advies (vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren)
    • Toxische stoffen, E-nummers zoveel mogelijk elimineren.
    • Eventuele darmklachten aanpakken.
    • Overprikkeling aanpakken: centrale zenuwstelsel tot rust brengen (voeding, suppletie, kruiden, stress release).
  • Algehele ondersteuning
    • Coaching
    • Cognitieve gedragstherapie.
    • Mindfulness based cognitieve therapie

Gemiddeld zijn 3 tot 5 sessies nodig.

De meeste verzekeraars vergoeden (deels) de sessies vanuit het aanvullende pakket.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie>