Langdurige stress kan leiden tot een vertraagde schildklier

Sleepy or drowsy young girl, isolated on white. Unkempt tired girlHet niet goed functioneren van je schildklier heeft een grote impact heeft op je psychische gesteldheid. Waardoor raakt de schildklier van slag?

Bij aanhoudende fysieke of psychische stress gebruikt het lichaam veel tyrosine voor de aanmaak van stresshormonen.

Tyrosine is ook de bouwstof waar het schildklierhormoon thyroxine van wordt gemaakt.

Contact

Door structurele overbelasting – omdat je bijvoorbeeld overmatig sport, voortdurend ruzie hebt met je bovenburen of je relatie op knappen staat – pleeg je roofbouw op je lichaam en verbruik je extra veel tyrosine (en andere vitaminen en mineralen) voor de aanmaak van stresshormonen. Dit kan erin resulteren dat je schildklier begint te protesteren en de productie van thyroxine in de knel komt.

Stress remt de schildklier

Stress heeft bovendien een remmend effect op het functioneren van de schildklier. Wanneer het stresssysteem actief is, staat de productie van schildklierhormonen op een laag pitje.

Dit heeft ook een positieve kant: als gevolg van een vertraagde stofwisseling spaart het lichaam veel energie uit.

Aan de hand van het voorgaande zie je dat langdurige stress de werking van je schildklier behoorlijk onderuit kan halen met als resultaat dat jij je nog lamlendiger voelt.

Wetenschappelijke studies bevestigen dit beeld en tonen aan dat er bij depressieve mensen vaker schildklierstoornissen worden vastgesteld dan bij gezonde proefpersonen. Meestal gaat het dan om een te langzaam werkende schildklier.

Voeding beïnvloedt eveneens de werking van de schildklier. Lees hier verder…

Neem vrijblijvend contact op met erkend therapeut Evelyn >