Er bestaat een ingewikkelde, wederzijdse relatie tussen overgewicht aan de ene kant en psychische gezondheid aan de andere kant.
Mensen met overgewicht zijn vaker down dan slanke mensen en omgekeerd hebben sombere types meer kans op het ontwikkelen van obesitas.
Een goede regulatie van je bloedglucosegehalte staat aan de basis van een optimale gezondheid. Een onstabiele bloedsuikerspiegel kan lichamelijke en psychische klachten tot gevolg hebben.
Sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel en een te laag glucosegehalte in het bloed kunnen aanleiding geven tot een slecht humeur, een onrustig gevoel en geïrriteerd of zelfs agressief gedrag.
Door het frequent eten van snelle koolhydraten vliegt de bloedsuikerspiegel alle kanten op, produceert de alvleesklier te veel insuline en zijn energiedips, een zwakke gezondheid en stemmingswisselingen het gevolg.
Hier blijft het echter niet bij. Als je doorlopend te veel en te vaak ongezonde suikers eet, kan het lichaam op den duur ongevoeliger worden voor de werking van het hormoon insuline. En dit heeft grote gevolgen voor je mentale welzijn.
Wanneer het lichaam constant wordt blootgesteld aan verhoogde niveaus van insuline (hyperinsulinemie) worden de cellen geleidelijk aan doof voor de werking van dit hormoon.
Deze wansituatie, die insulineresistentie wordt genoemd, draagt in grote mate bij aan een laag energiepeil, lusteloosheid en depressieve buien.