16 jun Hoe stressbestendig ben jij?
Ziekmakende stress
Veel mensen hebben tegenwoordig last van stress. Misschien herken je het zelf ook: een overvolle agenda, een torenhoge werkdruk of financiële zorgen maken dat je een onrustig, opgejaagd of gespannen gevoel hebt. Toch is een beetje stress helemaal niet zo erg. Wanneer is stress nu ziekmakend?
Stress is pas een probleem op het moment dat je niet goed in staat bent je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld een pittige uitdaging op je werk zijn maar ook een ziekteverwekker is een stressor waar je lichaam op moet reageren. Stress omvat dus meer dan psychologische stress alleen.
Wanneer ben je stressbestendig?
Je bent stressbestendig als je bij verandering je makkelijk kunt aanpassen en weer snel in evenwicht bent. Dit natuurlijke evenwicht noemen we ook wel homeostase. Homeostatische processen zijn bijvoorbeeld lichaamstemperatuur, bloeddruk, bloedsuikerspiegel en hormoonspiegels. Des te sneller je weer (bijna) terug bent in homeostase, des te stressbestendiger je bent. Stresstolerantie is dus direct gekoppeld aan je aanpassingsvermogen, je flexibiliteit ofwel je adaptogene capaciteit.
Wat bepaalt nu of je flexibel bent?
Psychologische flexibiliteit
Je persoonlijkheid en identiteit spelen een grote rol. Wat zijn je karaktertrekken? Hoe groot is je draagkracht en hoe weerbaar ben je?
Je stressgevoeligheid wordt verder beïnvloed door je mindset, jouw perspectief op de wereld en de bril waarmee je je omgeving waarneemt. Hoe kijk je tegen zaken aan? Zie je snel beren op de weg? Of treed je nieuwe dingen heel positief tegemoet? Als coach gebruik ik een aantal praktische tools om je gedachten goed onder de loep te nemen en valkuilen en beperkende denkpatronen te leren ontmantelen. Door nieuwe dingen niet als een probleem maar als uitdaging te zien, reduceer je stress. Maar er is meer.
Biologische factoren
Naast je psychologische flexibiliteit bestaat er ook zoiets als je biologische ofwel fysiologische flexibiliteit. Wanneer is bijvoorbeeld een lichaamscel snel en adequaat in staat om te reageren op een prikkel of stressor? Een belangrijke voorwaarde voor een goede stresstolerantie is het hebben van flexibele celmembranen.
De buitenkant van een cel, de celmembraan, bevat veel receptoren en heeft ondermeer als taak om voedingsstoffen de cel in te laten gaan en er voor te zorgen dat afvalstoffen de cel kunnen verlaten. Hoe flexibeler je celmembranen, hoe makkelijker hormonen en neurotransmitters kunnen aandokken. Om bij een stressreactie weer snel in balans te komen, zijn flexibele celmembranen dus cruciaal.
Hoe krijg je flexibele celmembranen? Bepaalde vetzuren, en dan met name de omega-3-vetzuren, zijn belangrijk voor de vloeibaarheid van je celmembranen. Deze vetzuren vind je vooral in vette vis zoals makreel, haring, zalm en tonijn. In de orthomoleculaire geneeskunde worden omega-3-vetzuren regelmatig ingezet bij mensen met een depressie, stress of ADHD.
Stress aanpakken bij BOOST YOUR MOOD: coaching en orthomoleculaire therapie.
Als orthomoleculair therapeut en coach zet ik verschillende interventies in behorende bij de stressfase waarin iemand zich bevindt:
- Preventief stressmanagement. Dit is voor veel mensen van toepassing.
- Als je een extra zetje nodig hebt. Bijvoorbeeld tijdens een stressvolle periode zoals een examen of spannend project op je werk.
- Wanneer de stress teveel is geworden. In dit geval is er al sprake van ziekmakende stress.
Speerpunten in mijnaanpak zijn een positieve mindset, een optimaal voedingspatroon, ontspanning en beweging.
Coaching, praktische psychologische interventies, mindfulness, uitgebreide lifestyle- en voedingsadviezen en mood boosting supplementen kunnen onderdeel uitmaken van de behandeling bij Boost Your Mood. Hierdoor wordt de verstoorde balans als gevolg van stress sneller hersteld en boek je vaak meer vooruitgang dan met praten alleen.
Heb jij een BOOST nodig?
Wil je meer weten over het aanpakken van stress met behulp van een ervaren coach en orthomoleculair therapeut? Neem dan contact op! Kijk voor meer informatie op:
Sorry, the comment form is closed at this time.