Mindfulness tegen het piekeren

Een veel gehoorde klacht in mijn praktijk is piekeren. Je denkt de hele dag door. Veel van wat je denkt is overigens zinloos en vaak herhalend, repetitief. Gedachten kun je ook niet stop zetten, al zou je dat soms wel willen.

Een negatieve gedachte is op zich helemaal niet zo erg. Het wordt pas een probleem als je veel waarde toekent aan deze negatieve gedachte en je ermee gaat verbinden. Met andere woorden: je gaat je identiteit, je zelfgevoel, ontlenen aan deze gedachte.

Mindfulness tegen het piekeren

Een belangrijk uitgangspunt binnen mindfulness is dat je de situatie accepteert zoals die zich voordoet op dat moment. Door mindfulness te beoefenen leer je dat een gedachte slechts een gedachte is en niet meer dan dat.

Wat is het probleem NU?

Als je veel piekert, stel jezelf dan de volgende vraag: Wat is het probleem NU? Vaak is er in het nu helemaal geen probleem. Door mindfulness leer je jezelf te ervaren in plaats van je te identificeren met het probleem.

Wanneer je niet reageert op een negatieve gedachte en je denken niet verder voedt met andere negatieve gedachten, gaat het ‘drama-verhaal’ van je ego vanzelf voorbij.

Piekeren is in wezen de verkeerde kant op fantaseren. Mindfulness leert je los te komen van de identificatie van je problemen. Door meer in het nu te zijn en jezelf te ervaren, voel je steeds duidelijker waar je behoefte aan hebt of waar je naar verlangt in je leven.

Mindfulness bij Boost Your Mood
In mijn praktijk zet ik mindfulness op individuele basis in. Ik volg daarbij zoveel mogelijk het officiële en wetenschappelijk onderzochte programma.

Mindfulness is zeer geschikt bij:
• piekeren, onrust
• onzekerheid en gebrek aan assertiviteit
• depressieve klachten
• angsten
• pijnklachten
• stress, spanningen en burn-out.
Mindfulness heeft een wetenschappelijke basis en laat zich uitstekend combineren met andere vormen van therapie of coaching.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.