Hoe vrouwen keuzes kunnen leren maken

Vrouwen en keuzes maken

Door: Drs Wenda Verhoog-Flier, Verhoog Consult Loopbaanbegeleiding. Voor meer informatie, kijk op vrouwenwerken.nl. Met dank aan Eva de Waard, dewaardconsult.com

Als ervaringsdeskundige en als loopbaancoach schrijf ik graag deze bijdrage voor quarterlifequest. In elke levensfase, maar zeker tussen je 25ste en je 40ste, krijg je als vrouw te maken met het nemen van belangrijke en levensbepalende keuzes. (Ook als man, maar ik richt me tot vrouwen.)

Bijvoorbeeld:

Welk (ander) werk zal ik gaan doen?

Wil ik wel of geen kinderen?

Wil ik in deeltijd werken?

Zal ik die promotie op mijn werk aannemen?

Geef ik borstvoeding en zo ja, hoe lang?

Etc, etc.

Bij deze keuzes laten veel vrouwen zich vaak leiden door factoren van buitenaf. Wat vinden anderen en wat hoort er? Belangrijker blijkt de stem van je innerlijk te volgen. Wat past er bij mij en wat niet? Maar, hoe doe je dat?

Hoezo ervaringsdeskundige?

Na de heao en een universitaire studie te hebben afgerond ben ik enige jaren succesvol geweest als onder andere personeelsmanager. Een tijd lang was ik een (single) yup zonder kinderen die snel carrière maakte. Tijdens een crisis rond mijn 28ste levensjaar en een burn-out op mijn 33-ste, werd ik geconfronteerd met het maken van belangrijke keuzes, zowel op zakelijk gebied als in mijn privéleven. Een ontdekkingstocht op persoonlijk en op spiritueel gebied volgde.

De zoektocht heeft me veel gebracht. En ook veel gekost, eerlijk is eerlijk. Het is soms heel pijnlijk geweest. Dit jaar word ik 40. Ik heb een opleiding tot loopbaancoach gevolgd, ben inmiddels getrouwd, heb 2 dochters en in mijn praktijk Verhoog Consult komen hoger geleide vrouwen uit alle levensfasen. Dankzij het feit dat ik leerde keuzes te maken, waardoor ik ook afscheid moest nemen van dingen en mensen in mijn leven, is er veel moois op mijn pad gekomen.

Ik ben niet meer bang voor volgende keuze-momenten die komen gaan, omdat ik heb geleerd hoe ik dat het beste kan doen op een manier die bij mij past.

Informatie van buiten versus informatie van binnen

Hoe kunnen we leren keuzes te maken? Keuzes die bij je passen en waar je je goed bij voelt? Er zijn allerlei verschillende manieren, maar één ding is zeker: je moet het helemaal zelf doen. Geen assessments of psychologische testen doen bijvoorbeeld die je vertellen wie jij bent en wat je kan, want dat is informatie van buitenaf. Het zijn hulpmiddelen, maar ze helpen je een volgende keer niet verder.

Het is een kunst te leren hoe je keuzes maakt die voor jou het beste zijn. Het gaat hierbij om de informatie van binnen uit, die je wel voelt, maar misschien nog onder woorden moet brengen. Het contact maken met je oorspronkelijkheid, je persoonlijke talenten en met je intuïtie is van belang. Wat veroorzaakt een gevoel van zingeving en welbevinden bij jou? Deze informatie zit in je en het is van belang dat je hier helder zicht op hebt. Daarmee kun je de informatie van buitenaf filteren.

Keuzes maken: helemaal zelf doen…..maar met de juiste hulp.

Dat “zelf doen” is soms veel werk. Soms is het een eenvoudige zaak en volg je gewoon je eigen gevoel. Denk maar aan: wat vind ik lekker om te eten of welke muziek vind ik leuk? Over die keuzes hebben we het niet. Al kun je er wel iets van leren, namelijk hoe het voelt om keuzes volgens je eigen gevoel te kunnen maken. Ik heb het over de moeilijke keuzes, die onderdeel zijn van een bewustwordingsproces en waarbij je je soms behoorlijk eenzaam kunt voelen.

Daarom zijn ontmoetingen met “lotgenoten”, zoals bijvoorbeeld op deze site, zo belangrijk. En het lezen van goede boeken helpt ook. De hulp van een coach, een haptonoom, een fysiotherapeut en anderen kunnen heel goed ondersteunend werken. Door de gesprekken met anderen krijg je veel informatie op je af. Je kunt het gevoel krijgen je hierin te verliezen. Wat doe je dan?

Zelfonderzoek

Zelfreflectie is één van de middelen tot zelfonderzoek, waarin ik mijn cliënten begeleid. Je schrapt het teveel aan informatie en je gaat verder met de informatie die voor jou belangrijk is.

Een voorbeeld van een oefening:

Stel heel duidelijk de vraag vast die je op dit moment het meest bezighoudt. Neem hier in alle rust de tijd voor. Bereid een gesprek op die manier voor.

Na een gesprek met iemand over de vragen die jou bezighouden, stel je aan jezelf de volgende vragen (binnen 48 uur, anders raak je de herinnering kwijt en jouw gevoel erbij):

Hoe heb je het gesprek ervaren (Wat voelde je en wat dacht je)?

Wat is je speciaal opgevallen?

Wat werkt nog door?

Waar wil je verder aan werken of waar wil je meer van weten?

Maak er aantekeningen van en lees het door als je weer verder gaat met een gesprek of als je in je zoektocht stappen wil maken.

Je oefent hiermee om te luisteren naar je eigen gevoel. En je gaat je richten op je eigen innerlijke oriëntatie. Je neemt je eigen bevindingen op die manier serieus en je gaat de grotere lijn ontdekken in je waarnemingen.

Het is een begin en er zullen nog vele vragen en gesprekken volgen. Het gevolg is dat je leert hierdoor te focussen op wat voor jou van belang is en wat goed voelt. En dat doe je na enige tijd steeds meer “als vanzelf”.

Het kost tijd, maar de moeite loont. Ook in volgende levensfasen!

Door Wenda Verhoog-Flier, Verhoog Consult Loopbaanbegeleiding

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.