Testen op voedingsintoleranties

Als orthomoleculair therapeut krijg ik vaak het verzoek van cliënten om onderzoek te doen naar voedselintoleranties. Het laten testen op voedingsintoleranties kan heel nuttig zijn. Als je eenmaal weet op welke voeding je lichaam reageert, kun je deze voedingsmiddelen vermijden waardoor klachten kunnen afnemen en het herstel van je lichaam mogelijk vlotter verloopt.

Wanneer is het zinnig te laten testen op voedingsintoleranties?

Bij welke klachten testen op voedingsintoleranties?

Het laten onderzoeken van voedingsintoleranties kan van belang zijn bij klachten en aandoeningen zoals darmklachten, het prikkelbare darm syndroom, huidklachten, acne, eczeem, misselijkheid, diarree, jeuk, benauwdheid, een loopneus, uitslag op je lijf, duizeligheid, hoofdpijn, angst en diverse auto-immuunaandoeningen zoals reuma, psoriasis, de ziekte van Crohn, multiple sclerosis, schildklieraandoeningen (de ziekte van Graves maar ook een vertraagde schildklier en de ziekte van Hashimoto), alopecia areata, enzovoorts.

De lijst aan klachten en aandoeningen waarbij het testen op voedingsintoleranties nuttig kan zijn, is bijna onuitputtelijk. Hoe dit kan, leg ik straks uit.

Neem contact op voor meer informatie

Voordat ik verder ga moet ik eerst iets vertellen over de volgende begrippen: voedselintoleranties, voedingsallergieën en voedingsovergevoeligheden. Er bestaat nogal wat verwarring over deze termen.

We spreken al snel over het ‘laten testen op voedingsintoleranties’. Echter, wat de meeste mensen bedoelen is een onderzoek naar voedselovergevoeligheden.

Wat zijn dan precies voedingsintoleranties?

Voedingsintoleranties

Wat zijn voedselintoleranties?

Bij een voedingsintolerantie is je lichaam niet in staat bepaalde enzymen aan te maken die bijvoorbeeld helpen bij de vertering van delen van voedsel. Voorbeelden hiervan zijn lactose-intolerantie (melksuiker) en glutenintolerantie (coeliakie). Maar ook bij een tekort aan een transporteiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie is er sprake van een voedingsintolerantie.

Voedingsintoleranties zijn levenslang, je kunt het zelfs middels DNA-onderzoek opsporen. Je kunt niet over een voedingsintolerantie heen groeien, zoals bij allergieën wel vaak het geval is. De hevigheid van klachten kunnen echter variëren gedurende je leven.

Een belangrijk verschil met voedingsallergieën en voedingsovergevoeligheden is dat het immuunsysteem geen rol speelt in het hebben van voedingsintoleranties.

Heb jij het vermoeden dat er bij jou voedselintoleranties spelen? Als orthomoleculair therapeut heb ik de mogelijkheid om dit te laten testen door middel van bloedonderzoek en DNA-onderzoek.

Neem contact op voor meer informatie

De meeste cliënten in mijn praktijk voor orthomoleculaire therapie hebben geen voedingsintoleranties. Zij hebben last van voedingsovergevoeligheden.

Voedingsovergevoeligheden

Als er sprake is van voedingsovergevoeligheden kunnen er in het bloed hoge concentraties IgG antilichamen worden aangetoond. Het lichaam kan dusdanig reageren op bepaalde voedingsstoffen dat dit tot klachten leidt.

Vaak geven voedingsovergevoeligheden uiteenlopende klachten en is het lang niet altijd duidelijk door welke voedsel dit ontstaat. Het kan zijn dat je de ene dag buikpijn hebt, en dan weer opgeblazen of winderig bent. Je kunt er moeilijk de vinger op leggen door welke voedingsmiddelen deze klachten veroorzaakt worden.

Met andere woorden: het is best lastig zelf uit te vinden op welke voedingsmiddelen je reageert. Het eliminatiedieet kan je daar bij helpen.

In mijn praktijk voor orthomoleculaire therapie bied ik een test (bloedonderzoek) aan naar voedingsovergevoeligheden.

Neem contact op voor meer informatie

Gaan voedingsovergevoeligheden weer over? Ja, dat kan zeker! Wanneer je de voeding waar je op reageert een tijdje vermijdt, kun je het meestal gewoon weer eten.

Wat zijn dan voedingsallergieën? Is dat weer iets anders? Ja!

Testen op voedingsallergieën?

Wat zijn dan voedingsallergieën?

Bij een voedselallergie is er sprake van een acute reactie waarbij je afweersysteem IgE antistoffen aanmaakt. IgE staat voor immuunglobuline klasse E. Je lichaam maakt antistoffen tegen delen van voeding die in principe onschuldig zijn. Deze IgE antistoffen zijn te meten in je bloed. Een verhoogd IgE wordt dan ook gezien bij een allergische reactie of bij een infectie met parasieten. Typische klachten van een acute allergische reactie zijn: roodheid, galbulten, jeuk, benauwdheid, misselijkheid, braken, diarree en bloeddrukdaling.

Een voedingsallergie geeft een snelle, acute reactie:  je eet een pinda en krijgt snel zwelling en jeuk in je mond.

Een voedselallergie kan worden opgebouwd. Soms kunnen mensen jaren zonder problemen bepaald voedsel eten en er dan ‘plotseling’ allergisch voor zijn. Meestal zijn jonge kinderen meer allergisch dan volwassenen. Veel kinderen groeien over hun voedselallergieën heen.

Bij verdenking op voedingsallergieën is het zinnig hierop te laten testen bij een orthomoleculair therapeut of diëtist. Voedingallergieën kunnen mogelijk ook verminderen door de juiste voeding, een therapie gericht op de darm, stressreductie en gerichte voedingssupplementen.

Als orthomoleculair therapeut kan ik zowel voedingsintoleranties, voedingsovergevoeligheden en voedingsallergieën testen door middel van bloedonderzoek.

Waarom is het van belang voedingsallergieën en voedselovergevoeligheden op te sporen?

Help! Het immuunsysteem is actief!

Een voedingsovergevoeligheden en voedselallergieën worden middels ontstekingsreacties van het immuunsysteem verwerkt in het lichaam.  Het immuunsysteem moet dus actief worden bij contact met antigenen – de voedingsmiddelen waar je op reageert. Deze onwenselijke situatie kan mogelijk bijdragen aan low grade inflammation (lage graad ontsteking) en het leaky gut syndroom (‘lekkende darm’). Er ontstaat dybiose in de darmen, wat weer aan de basis kan liggen van uiteenlopende klachten en aandoeningen zoals hierboven beschreven.

Wil jij je laten testen op voedingsovergevoeligheden? Neem contact op voor een orthomoleculair consult!

Testen op voedselintoleranties, voedselallergieën en voedingsovergevoeligheden

Tot slot een belangrijke kanttekening.

Nu lijkt het alsof het testen op voedingsintoleranties, voedingsovergevoeligheden en voedingsallergieën de heilige graal als het gaat om voedingstherapie is en altijd bijdraagt aan het verminderen van klachten.

Toch is dit niet altijd het geval.

Om klachten op te lossen is het noodzakelijk het hele lichaam te ondersteunen en de eventuele disbalans in de darmen op te lossen. Door veel variatie in je voedingspatroon, gezond eten, voldoende beweging, stressreductie, frisse lucht enzovoorts kunnen voedingsovergevoeligheden en voedingsallergieën mogelijk afnemen.

Een voedingsintolerantie in de strikte zin van het woord is helaas wel blijvend. Maar ook voor deze categorie mensen is een gezonde darm en gezond lijf belangrijk.

Wat kan een orthomoleculair therapeut betekenen?

Als orthomoleculair therapeut houd ik me onder andere bezig met de volgende zaken: optimaliseren van je voedingspatroon, inzetten van ontlastingsonderzoek en/of bloedonderzoek ( o.a. naar voedingsintoleranties, voedingsallergieën en voedingsovergevoeligheden) adviseren over gerichte hoogwaardige suppletie voor de darmen, onderzoeken en aanpakken van eventuele andere stressoren (coaching / psychologische interventies).

Neem contact op voor meer informatie

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.