Depressie vaak niet alleen tussen de oren

Depressief of gewoon somber?

Iedereen voelt zich af en toe wel eens somber. Dan is er niet direct sprake van een depressie. Wanneer je langer dan twee weken neerslachtig bent en het verstoort je leven en je dagelijks functioneren dan kan er sprake zijn van een depressie.

In Nederland slikken maar liefst bijna een miljoen mensen antidepressiva. Depressie is een aandoening die epidemische vormen lijkt aan te nemen.

Oorzaken depressie

De algemene opvatting is dat depressie vaak een psychische oorzaak heeft en dan ook via de psychische weg opgelost zou moeten worden.

Toch laten wetenschappelijke onderzoeken naar depressie zien dat depressie ook een lichamelijke oorzaak kan hebben. Bovendien is het herstellen van de balans in de fysiologie van het lichaam gecombineerd met coaching of therapie een veel snellere oplossing dan praten alleen.

Een prachtig voorbeeld hiervan is te zien in de VPRO documentaire ‘Iedereen depressief’. Eén van de deelnemers in het programma was al jaren op zoek naar een oplossing voor haar depressieve klachten. Individuele therapieën, groepstherapieën, mindfulness… maar niets hielp echt. Uiteindelijk bleek dat haar schildklier niet goed functioneerde en met de juiste schildkliermedicatie verdwenen haar depressieve klachten.

Zie http://programma.vpro.nl/themaiedereendepressief/

Naast schildklierafwijkingen (komt vaak voor na een bevalling) kunnen darmproblemen, ontstekingen, een gebrek aan bouwstoffen (aminozuren) of een tekort aan micronutriënten (vitaminen, mineralen e.d.) een depressie veroorzaken.

Maar vooral stress is een belangrijke veroorzaker van depressies, zeker wanneer het om depressieve klachten gaat die vrij recent in het verleden zijn ontstaan. Langdurige stress trekt het lichaam biochemisch uit balans waardoor er al snel tekorten op andere vlakken in je lichaam ontstaan. Stress kan zo gemakkelijk uitmonden in slaapproblemen of een depressie.

Tot slot, bloedsuikerschommelingen, hormonale disbalans en een overbelaste lever kunnen eveneens depressieve klachten, prikkelbaarheid en onrust veroorzaken.

De klacht is vaak niet hetzelfde als de oorzaak

De klachten die je ervaart, staan vaak niet gelijk aan de oorzaak van de aandoening. Veelal moet je diep graven om de daadwerkelijke oorzaak van je neerslachtigheid te achterhalen.

Therapie bij depressie

Een goede therapie zou altijd moeten beginnen met een zoektocht naar de oorzaak van je sombere stemmingen. Zonder oorzaak kun je niet goed werken aan je herstel. In onze praktijk starten we dan ook altijd met een uitgebreide anamnese waarin we samen op zoek gaan naar de oorzaak van je klachten.

We werken volgens een multidisciplinaire aanpak bij depressieve stemmingen. Zowel psychische als fysieke oorzaken van depressieve klachten worden aangepakt. We combineren emotioneel / psychologisch werk met orthomoleculaire therapie (voeding als medicijn, vitaminen, mineralen e.d.). Emotionele blokkades en belemmerende denkpatronen worden opgeheven én de verstoorde biochemische balans in het lichaam wordt hersteld. Een effectieve werkwijze die vaak sneller resultaat oplevert dan praten alleen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.