Quarterlife Crisis

Daar waar je struikelt, ligt je schat

Joseph Campbell schreef eens: daar waar je struikelt, ligt je schat – dit geldt zeker voor de quarterlife crisis. Naast alle ongemakken is de quarterlife crisis op een dieper niveau een gift die je aanzet om op zoek te gaan naar wie je nu echt bent.

De quarterlife crisis: wat is dat?

De quarterlife crisis is een identiteitscrisis onder twintigers en dertigers die gepaard gaat met gevoelens van onrust, somberheid en keuzestress. In Nederland wordt de quarterlife crisis ook wel dertigersdip of dertigersdilemma genoemd.

De quarterlife crisis treft mensen tussen hun 22e en 35e levensjaar. Het is een typisch westers fenomeen. De westerse, geïndividualiseerde cultuur vormt een goede voedingsbodem voor het ontstaan van de quarterlife crisis. In essentie is de quarterlife crisis een identiteitscrisis die voorkomt uit een onduidelijkheid over wie je bent en waar je naar toe wilt in je leven. Het is een zoekotocht naar doelen en richting in je leven.

De quarterlife crisis gaat vaak gepaard met gevoelens van onrust, onzekerheid, keuzestress, spanningsklachten (hoofdpijn, pijnlijke nek- en/of rugspieren, slaapproblemen, vermoeidheid, prikkelbaarheid), somberheid en twijfels over de toekomst.

Doe de Quarterlife Crisis Test!

Alexandra Robbins & Abby Wilner – Quarterlife Crisis (2001)

Hoewel de term quarterlife crisis al in 1965 werd geïntroduceerd door psychoanalyticus Elliot Jaques (Jaques bedacht eveneens de term midlife crisis), is dit fenomeen pas echt bekend geworden na de bestseller Quarterlife Crisis (2001) van de Amerikanen Alexandra Robbins en Abby Wilner. In dit boek signaleren Robbins & Wilner een tendens die zich momenteel over een groot deel van de westerse wereld verspreidt.

Opvallend veel Amerikaanse twintigers zijn regelmatig somber of depressief. Ze voelen zich hulpeloos overgeleverd aan een complexe, overweldigende wereld vol keuzemogelijkheden en ervaren een sterke druk om – nu eenmaal aangekomen in het spitsuur van hun leven – de juiste, levensbepalende beslissingen te nemen.

Pas afgestudeerde twintigers hebben volgens Robbins & Wilner moeite met de overgang naar het ‘echte’ (werkende) leven. Zij voelen zich vaak niet prettig bij een te gestructureerde, rationele manier van bedrijfsvoering. Ook hebben quarterlifers het idee zich sterk te moeten aanpassen op hun werk. Er is nauwelijks meer ruimte voor plezier, vrijheid of creativiteit.

Naast een gebrek aan ontplooiingsmogelijkheden, uitdaging en creativiteit, ervaren de geïnterviewde twintigers en dertigers in Quarterlife Crisis hun werk vaak als zinloos. Zij zijn op zoek naar passie in hun leven en zien dat graag vertaald in hun werk. Bovendien hebben deze jonge volwassen een idealistische inslag: zij willen iets wezenlijks bijdragen aan de wereld in plaats van ‘gedachteloos’ mee te draaien in het standaard leef- en werkpatroon.

Het boek van Robbins en Wilner bracht in Amerika een golf aan reacties teweeg. Veel twintigers en dertigers herkennen zich in de interviews in Quarterlife Crisis. Na Quarterlife Crisis zijn er nog diverse soortgelijke Engelse publicaties verschenen.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.